Με επιτυχία η εκδήλωση "Στ΄ Άγραφα ....ένα ταξίδι"

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κοινή εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Καρδίτσας και Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Ευρυτανίας με την υποστήριξη του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας (Βλάσι 8/8, Πετρίλο 9/8).

Στο οδοιπορικό αυτό που ξανοίγεται στην ιστορία των Αγραφιώτικων βουνών παρουσιάστηκαν τρία θέματα: η χαρτογράφηση του ενιαίου ιστορικού και πολιτισμικού χώρου των Αγράφων , η λειτουργία της περιοχής και του οικωνυμίου Άγραφα ως συμβόλου, η ψηλάφηση του βιωμένου χρόνου της ιστορικής παρουσίας των ανθρώπων στο χώρο αυτό.

Για την ανάδειξη του πρώτου θέματος ήταν καθοριστικής σημασίας η προβολή βίντεο με θέμα τους χάρτες που αναφέρονται στην περιοχή αλλά και την αποτύπωσή της σε σχέδια. Το δεύτερο θέμα προσεγγίστηκε από την Μ. Παναγιωτοπούλου ( Των Αγράφων μηνύματα...άγραφα) από την οποία επιχειρήθηκε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της περιοχής προκειμένου να ερμηνευθεί η αναγωγή του οικωνυμίου σε σύμβολο ελευθερίας στη συλλογική συνείδηση.

Το τρίτο θέμα αναλύθηκε σε δύο επίπεδα· οι εμπεριστατωμένες ομιλίες των κυρίων Γεωργίου Κλήμου ( Ο κλήρος και οι σχέσεις του με το δημοτικό τραγούδι) , Ξενοφώντος Κουτή ( Κλεφταρματολισμός και κλέφτικο τραγούδι), Λευτέρη Κάμπα (Τραγούδια και χοροί της Αργιθέας ) ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο του δημοτικού τραγουδιού για την προσέγγιση της ιστορίας της περιοχής. Παραλλήλως η παρουσίαση από την κ. Ελπινίκη Αγγελίνα ( Με αφορμή μια πετροπέρδικα ...)ενός φωτογραφικού λευκώματος από τις κοινωνικές εκδηλώσεις των κατοίκων της περιοχής πλαισίωσε με παραστατικό τρόπο την προσπάθεια να προσδιοριστεί η σχέση της δημοτικής μουσικής παράδοσης με την καθημερινότητα.

Οι εκδηλώσεις διανθίστηκαν και τις δύο μέρες από την μουσική και χορευτική παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών της περιοχής. Τραγούδησαν οι κύριοι Πέτρος Νάκος και Χρυσόστομος Μητροπάνος με τη συνοδεία των μουσικών: Βιολί Γιώργος Βασιλακάκος, Λαούτο Αντώνης Βασιλακάκος Ντέφι Γιώργος Μάμαλης. Χόρεψαν παιδιά των οποίων τη χοροδιδασκαλία είχε η κ. Βούλα Πούλιου.

Το προσωπικό των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας και Ν. Ευρυτανίας ευχαριστεί τον Δήμο Αργιθέας Αγράφων για την αρωγή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης του 2018 . Θερμές ευχαριστίες επίσης οφείλονται και σε άλλους τοπικούς φορείς : τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας ( η οποία επιμελήθηκε το φωτογραφικό λεύκωμα) και τους συλλόγους Βλασιωτών « Η καραβούλα» και των απανταχού Πετριλιωτών « Το Πετρίλο».

Η εκδήλωση αυτή εκτός των άλλων ανέδειξε τη δυναμική λειτουργία των ΓΑΚ σε σχέση με την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, όπως επισημάνθηκε από πολλούς θεατές αλλά και από θεσμικούς εκπροσώπους ( δήμαρχος Αργιθέας, βουλευτής ν. Καρδίτσας) . Η αγαστή συνεργασία του προσωπικού των ΓΑΚ Ευρυτανίας και Καρδίτσας , η κοινή αντίληψή τους για τον ρόλο και τη στοχοθεσία των ΓΑΚ αλλά και η αποδοχή του ρόλου αυτού από την Εφορεία των ΓΑΚ και τη διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας συνέτειναν ώστε να πραγματοποιηθεί η δράση αυτή.

Προσδοκία μας είναι ανάλογη υποστήριξη από τους αρμοδίους φορείς να υπάρξει και στις επόμενες εκδηλώσεις με τις οποίες ολοκληρώνεται το οδοιπορικό: το 2019 οπότε η εκδήλωση προβλέπεται να γίνει στο δήμο Αγράφων Ευρυτανίας με τίτλο: Στ΄ Άγραφα ....ένα ταξίδι. Οδοιπορώντας στην ενδοχώρα : Τα Άγραφα Ευρυτανίας· το 2020, οπότε η τελευταία εκδήλωση θα γίνει στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας με τον αντίστοιχο τίτλο: Στ΄ Άγραφα ....ένα ταξίδι. Τέλος του ταξιδιού : Η Νεβρόπολη Αγράφων Καρδίτσας .

Ελπινίκη

Αγγελίνα
Προϊσταμένη ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας