Ορεινογραφίες
Άνθρωποι και βουνά, βουνά και άνθρωποι

Προχωρημένα Φθινόπωρο, – ήταν κιόλας χειμώνας για τα βουνά, που προηγούνται κατά μία εποχή του κάμπου -, αλλά οι άνθρωποι εκεί, αντιστέκονται, δοκιμάζονται και δοκιμάζουν.

Εντυπωσίασε η Εθνική Ομάδα στον τετραήμερο, και η ομάδα AVRA στον 9ήμερο αγώνα!

Με τον επίλογο του Βόρειου 4ήμερου αγώνα και το κλείσιμο του πρώτου μεγάλου σκέλους του ολοκληρώθηκε η τέταρτη ημέρα του Bike Odyssey 2019. Από τη μία μεριά είχαμε την ολοκλήρωση της τελικής κατάταξης του Βόρειου 4ήμερου αγώνα, με την Ελληνική Εθνική Ομάδα να εντυπωσιάζει ακόμα μια φορά με την άνεση και τη δυναμική της!

Για πολλούς τα Άγραφα, είναι η ομορφότερη ορεινή περιοχή της Ελλάδας, καθώς η ιστορική οροσειρά χαρακτηρίζεται από δεκάδες, άγριες κορυφές που διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της Ελλάδας. Η υπέροχη ονομασία Άγραφα που κρατάει από τα βυζαντινά χρόνια προφανώς αναφέρεται στο δύσβατο των βουνών και στην δυσκολία στην αποτύπωση της περιοχής στους χάρτες, στην προσέγγιση και στον προσανατολισμό.

53 χωριά σε 8 νομούς

53 χωριά σε 8 διαφορετικούς νομους για  τη διαδρομή του Bike Odyssey 2018!
Από γραφικά, ορεινά χωριά ξεχωριστού φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας θα περάσει ο δυσκολότερος ίσως για τα ελληνικά δεδομένα αγώνας ορεινής ποδηλασίας που θα διαρκέσει 8 μέρες και θα διασχίζει την οροσειρά της Πίνδου, από 15 έως 23 Ιουνίου 2019

Κάποια από τα ενδιάμεσα χωριά και οικισμοί απ' όπου διέρχεται η διαδρομή του Bike Odyssey 2018 :

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου 17-19 Μαΐου, οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον ΕΟΣ Καρδίτσας η 2η κατασκήνωση εθελοντών ορειβατών στην Αργιθέα. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπηλιάς Αγράφων, συνάντηση όπου και διαμορφώθηκε η πρόταση της δημιουργίας του «μονοπατιού των προσκυνητών» (pilgrims way).

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Αργιθέας, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και την ΙΜΘΦ (εποπτευόμενα ΝΠΔΔ) επιχείρησε να καταγράψει και να αναδείξει το Θρησκευτικό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Δεν αρκεί όμως η καταγραφή αν δεν υπάρξει συντήρηση και ανάδειξη… μια εικόνα με ιστορία.
Μια εικόνα που καταστράφηκε από τον σεισμό στις 31 Αυγούστου 2018 πως συντηρείται και παραδίδεται στου πιστούς.

Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε κυρίως στη Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα).
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1780 στο Μαυρομάτι Καρδίτσας και ήταν καρπός της σχέσης του αρματολού Δημήτρη Καραΐσκου και της μοναχής Ζωής Ντιμισκή, αδελφής του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφης του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Μεγάλωσε με τους θετούς γονείς του, μία οικογένεια Σαρακατσάνων, αφού η μητέρα του τον εγκατέλειψε μη αντέχοντας τον διασυρμό μιας παράνομης σχέσης και πέθανε όταν ήταν οκτώ ετών. Από τη μητέρα του, ο «γιος της καλογριάς» κληρονόμησε τον ανυπότακτο χαρακτήρα του και την παροιμιώδη βωμολοχία του.

Tο προσεχές Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 και ώρα 11.30′ π.μ. στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, Πλατεία Κολοκοτρώνη – Σταδίου 13, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Καρδιτσιώτη ιστοριοδίφη – συγγραφέα Θωμά Θεολόγη, καταγόταν από το Νεοχώρι της Λίμνης Πλαστήρα, με τίτλο «Τ’ ΑΓΡΑΦΑ ανεξίτηλα ΓΡΑΜΜΕΝΑ» των εκδόσεων «ΡΗΣΟΣ».

Εγκρίθηκε με την (412/40105/26-3-2019) απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η απόφαση (16/2019) του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας σχετικά με την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης και των όρων αυτής μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών,

Στην εκδήλωση «Τα Σχολεία της περιοχής των Σοφάδων από την Τουρκοκρατία έως  το 1920» θα παρευρεθεί ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, την Κυριακή 7 Απριλίου, προσκαλεσμένος από τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Ολόκληρο το κείμενο της πρόσκλησης:

Με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη «φυγή» του φιλολόγου και ιστορικού ερευνητή Δημήτρη Αγραφιώτη, η Ομάδα Ιστορικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης» του Δήμου Αγιάς, σε συνεργασία με το Τοπικό Αρχείο Αγιάς (Γ.Α.Κ.) και τους σχετικούς φορείς του Δήμου, την Κυριακή 31 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση ως απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του.

Τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Καρδίτσας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας και  ο Δήμος Σοφάδων συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα « Τα Σχολεία της περιοχής των Σοφάδων από την Τουρκοκρατία έως  το 1920».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κ.Υ των Γενικών Αρχείων την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:00, στο Ψυχικό.

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος είναι 26 ετών και διάλεξε ένα δρόμο μακριά από τα συνηθισμένα. Μια πολύπλευρη προσωπικότητα που κατάφερε να γίνει θέμα εντός ακόμα και εκτός συνόρων. Ένα νέο παιδί που πλέον ζει σε ένα ορεινό χωριό στην Καρδίτσα με μόλις 14 κατοίκους. Οι εικόνες αποκαλύπτουν το πλούσιο ταλέντο του. Οι σκέψεις του δίνουν τροφή για συζητήσεις.

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τιμήθηκε η σημερινή ημέρα με την λειτουργία στην Εκκλησία Χρηστός που βρίσκεται στον συνοικισμό Ρώσση. Σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν κοντά στα 21 άτομα, φέτος μόνο 13...
Αυτό είναι απελπιστικά στενάχωρο. Είναι κρίμα να βλέπεις το χωριό να αδειάζει και ο κόσμο να είναι όλο και λιγότερος με τον καιρό. Βέβαια εμείς το προσπαθούμε ακόμα να κρατήσουμε το χωριό ζωντανό. Μιας και ο φακός που είχα έχει χαλάσει δεν είχα την ικανότητα να βγάλω βίντεο και αρκετές φωτογραφίες.

Ο Δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Δήμου Αργιθέας εύχονται στους δημότες μας και σε όλο τον κόσμο «Καλά Χριστούγεννα, Χαρούμενο και Ευτυχισμένο το 2019».