Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος … προστάτης των θαλασσινών και των ναυτικών.
Δεν διαφωνούμε, όμως ο Άγιος Νικόλαος τιμάται και στα ορεινά. Τέσσερις ενοριακοί Ναοί τιμώνται στο όνομά του και πανηγυρίζουν σε ισάριθμα Χωριά του δήμου Αργιθέας. Στο Αργύρι, στο Πετρωτό, στην Καληκώμη και στην Καρυά, αλλά και στο Βλάσι στον αυχένα της Οξιάς και στα Βραγκιανά.

Ομόφωνα ψηφίστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη κι ύστερα από τριήμερη διαβούλευση, η «Χάρτα για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς».
Στη «Χάρτα της Θεσσαλονίκης» οι επίσημοι αξιωματούχοι συναποφάσισαν τους όρους προστασίας, διαχείρισης, ανάδειξης και ένταξης στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι μνημείων -κτισμένων σε εδάφη της πρώην βυζαντινής αυτοκρατορίας που εκτίνεται χρονικά σε 11 αιώνες και γεωγραφικά σε τρεις ηπείρους, ενω σήμερα βρίσκονται σε εδάφη με διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες.

Με το να υπηρετεί το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους ως αγροτικός γιατρός ο γιος μου στο Κνίσοβο, τη σημερινή Αργιθέα, και στο Ανθηρό, έδρα τού Δήμου Αργιθέας, επισκέφτηκα αρκετές φορές αυτή την ορεινή περιοχή τής Θεσσαλίας με το σπάνιο φυσικό κάλλος. Τώρα, χαρίζοντάς μου το βιβλίο του «Το Πετρήλο τών Αγράφων κατά την Τουρκοκρατία», έρχεται ο συνάδελφος οδοντίατρος και αγαπητός μου Κωνσταντίνος Σπ. Τσιώλης να με δέσει με αυτό τον τόπο ακόμη πιο βέβαια με τον επίμοχθο έρωτά του, εκείνον που μόνο όσοι έχουν κάνει έρευνα συναισθάνονται.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 χρονών ο βετεράνος Θεσσαλός δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Λάζαρος Αρσενίου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4.30 μ.μ. από το νέο Κοιμητήριο Λάρισας.
Ο Λάζαρος Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941 και εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Στον εμφύλιο πόλεμο διετέλεσε υπεύθυνος του εκδοτικού μηχανισμού «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού.

Απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή του σαλεπιού και του παγωτού ντουντουρμά, η ορχιδέα, που σχηματίζει πολύχρωμα «χαλιά» στην Πίνδο, απειλείται από την ανεξέλεγκτη συλλογή καθώς, λόγω της τεράστιας ζήτησής της και από την Τουρκία, η τιμή της στο παράτυπο εμπόριο έχει εκτοξευθεί φτάνοντας τα 90-120 ευρώ το κιλό σε ξηρή μορφή!

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Αργιθέας, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και την ΙΜΘΦ (εποπτευόμενα ΝΠΔΔ) επιχείρησε να καταγράψει και να αναδείξει το Θρησκευτικό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Δεν αρκεί όμως η καταγραφή αν δεν υπάρξει συντήρηση και ανάδειξη… μια εικόνα με ιστορία.
Ο εικονογραφικός τύπος της Ζωοδόχου Πηγής ακολουθεί την παράδοση της εφέστιας εικόνας στο ομώνυμο ιερό χριστιανικό αγίασμα, Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα, που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας[1].

Τα «Γεννέσια»  του Βλασίου και του Κώστη που γιορτάζουν σήμερα βγήκαν με ελάχιστες φθορές από το σεισμό της 31-8-2018.

Βλέπεται ήταν οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ (Δνση Αναστήλωσης και Δνση Συντήρησης) που συνέβαλλαν παλιότερα και πρόσφατα με τις παρεμβάσεις τους.

26 Ιουλίου 1823: «…αμέσως κινώ κατ’ ευθείαν δια Άγραφα, με 200 στρατ. οπού έχω, προς βοήθειαν του Καραϊσκάκη, ο οποίος φωνάζει ο δυστυχής .. ο Σκόντρας ο ίδιος επήγε εις Άγραφα, με όλην την δύναμίν του, και επιάσθη το ντουφέκι εις τας 23 του τρέχοντος, και σήμερον είναι τρείς ημέρες οπού πολεμά, όμως είναι αδύνατον να τους εμποδίση επειδή ήτον υστερημένος και από εφόδια και από ασκέρι. Μόνον 500 καλούς στρατιώτας έχει, και τους Αγραφιώτας τους απόλυκεν δια να κυβερνήσουν τας φαμελλίας των ….».

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κοινή εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Καρδίτσας και Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Ευρυτανίας με την υποστήριξη του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας (Βλάσι 8/8, Πετρίλο 9/8).

Στο οδοιπορικό αυτό που ξανοίγεται στην ιστορία των Αγραφιώτικων βουνών παρουσιάστηκαν τρία θέματα: η χαρτογράφηση του ενιαίου ιστορικού και πολιτισμικού χώρου των Αγράφων , η λειτουργία της περιοχής και του οικωνυμίου Άγραφα ως συμβόλου, η ψηλάφηση του βιωμένου χρόνου της ιστορικής παρουσίας των ανθρώπων στο χώρο αυτό.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Αργιθέας στα χωριά σε αρμονία πάντα με τις εκδηλώσεις των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και την πολιτιστική δράση της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία οι θεατρικές παραστάσεις  στο Πετροχώρι, στο Ανθηρό, στην Καλή Κώμη, την Αργιθέα και την Μεταμόρφωση Ανθηρού.

Κοινή εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Καρδίτσας και Γενικών Αρχείων του Κράτους  Ν. Ευρυτανίας

Οι όμοροι νομοί Ευρυτανίας και Καρδίτσας  διοικητικώς διαχειρίζονται κατανεμημένο τον άλλοτε ενιαίο πολιτισμικό χώρο των ιστορικών Αγράφων. Για τούτο τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Καρδίτσας και Ν. Ευρυτανίας  στοχεύουν στη διοργάνωση – με προοπτική  τριετίας - θερινών εκδηλώσεων με θέμα  Στ΄ Άγραφα ....ένα ταξίδι , ενταγμένων στο γενικότερο πλαίσιο αγραφιώτικης αναφοράς.

Ο Δήμος Αργιθέας διοργανώνει την Τετάρτη 1 Αυγούστου και ώρα 21:30 συναυλία με το συγκρότημα «ΧΟΡΟΣΤΑΛΙΤΕΣ» δίπλα στην ιστορική Γέφυρα Κοράκου, στα όρια των δήμων Αργιθέας Καρδίτσας και Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, σε μια μαγευτική θέση της κοιλάδας Αχελώου.

Ο εορτασμός της Διεθνής Ημέρας των Αρχείων είναι μια σημαντική ευκαιρία για τα αρχεία, τους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης να αναδείξουν την χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία, να κάνουν τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον πλούτο που φυλάσσεται στα αρχεία και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο, στον οποίο υπόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, με την στήριξη των τοπικών φορέων και σε συνεργασία με το περιοδικό «Explore Greece» by Ellines in Emirates που εκπροσωπείται από τον εκδότη Γιώργο Γιαννάκη, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση με τίτλο: «Το παρόν και το μέλλον του Τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας».

Φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τη δημιουργία της λίμνης Στεφανιάδας.

Το Φθινόπωρο του 1962 έφερε στην Αργιθέα (όπως και σε ολόκληρο την Πίνδο) μία από τις χειρότερες περιόδους βροχοπτώσεων. Τα χιόνια που ακολούθησαν ήταν συνεχή και καθημερινά. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα απασχόλησαν τον Αθηναϊκό τύπο και έφεραν σε απόγνωση τους κατοίκους –όχι μόνο της Στεφανιάδας- αλλά και πολλών άλλων Χωριών της Αργιθέας.