Τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Καρδίτσας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας και  ο Δήμος Σοφάδων συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα « Τα Σχολεία της περιοχής των Σοφάδων από την Τουρκοκρατία έως  το 1920».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κ.Υ των Γενικών Αρχείων την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:00, στο Ψυχικό.

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος είναι 26 ετών και διάλεξε ένα δρόμο μακριά από τα συνηθισμένα. Μια πολύπλευρη προσωπικότητα που κατάφερε να γίνει θέμα εντός ακόμα και εκτός συνόρων. Ένα νέο παιδί που πλέον ζει σε ένα ορεινό χωριό στην Καρδίτσα με μόλις 14 κατοίκους. Οι εικόνες αποκαλύπτουν το πλούσιο ταλέντο του. Οι σκέψεις του δίνουν τροφή για συζητήσεις.

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τιμήθηκε η σημερινή ημέρα με την λειτουργία στην Εκκλησία Χρηστός που βρίσκεται στον συνοικισμό Ρώσση. Σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν κοντά στα 21 άτομα, φέτος μόνο 13...
Αυτό είναι απελπιστικά στενάχωρο. Είναι κρίμα να βλέπεις το χωριό να αδειάζει και ο κόσμο να είναι όλο και λιγότερος με τον καιρό. Βέβαια εμείς το προσπαθούμε ακόμα να κρατήσουμε το χωριό ζωντανό. Μιας και ο φακός που είχα έχει χαλάσει δεν είχα την ικανότητα να βγάλω βίντεο και αρκετές φωτογραφίες.

Ο Δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Δήμου Αργιθέας εύχονται στους δημότες μας και σε όλο τον κόσμο «Καλά Χριστούγεννα, Χαρούμενο και Ευτυχισμένο το 2019».

«Ήρθαν πάλι φέτος τα Χριστούγεννα, γιορτή χαράς και αγάπης. Με τη γέννησή του ο Χριστός μας φέρνει το φως, την αλήθεια, την ελπίδα και το θάρρος».
Με αυτή την εισαγωγή ξεκίνησε τον χαιρετισμό η δασκάλα κυρία Ελένη Τζερεμέ, καλωσορίζοντας τους γονείς τους παππούδες των μαθητών, αλλά και τον δήμαρχο κ. Λάμπρο Τσιβόλα, τον Αντιδήμαρχο κ. Αθανάσιο Καραγεώργο, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Λάμπρο Κορλό και τον τέως δήμαρχο κ. Χρήστο Καναβό, στη γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Ανθηρού.

Η περίπτωση του ορεινού Δήμου Αργιθέας επιλέχθηκε με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πολιτισμικού αποθέματος που διαθέτει ο τόπος (υλική και άυλη πολιτισμική κληρονομιά), συνδράμοντας στην ενίσχυση των μειονεκτικών περιοχών του ορεινού Ελλαδικού χώρου που διαθέτουν πλούσια δυνητικά αξιοποιήσιμα χαρακτηριστικά.

Ο Σωκράτης, ο Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας, γεννήθηκε το 470 π. Χ. Πιθανότατα σπούδασε αστρονομία και γεωμετρία όταν ήταν νέος.

Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος … προστάτης των θαλασσινών και των ναυτικών.
Δεν διαφωνούμε, όμως ο Άγιος Νικόλαος τιμάται και στα ορεινά. Τέσσερις ενοριακοί Ναοί τιμώνται στο όνομά του και πανηγυρίζουν σε ισάριθμα Χωριά του δήμου Αργιθέας. Στο Αργύρι, στο Πετρωτό, στην Καληκώμη και στην Καρυά, αλλά και στο Βλάσι στον αυχένα της Οξιάς και στα Βραγκιανά.

Ομόφωνα ψηφίστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη κι ύστερα από τριήμερη διαβούλευση, η «Χάρτα για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς».
Στη «Χάρτα της Θεσσαλονίκης» οι επίσημοι αξιωματούχοι συναποφάσισαν τους όρους προστασίας, διαχείρισης, ανάδειξης και ένταξης στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι μνημείων -κτισμένων σε εδάφη της πρώην βυζαντινής αυτοκρατορίας που εκτίνεται χρονικά σε 11 αιώνες και γεωγραφικά σε τρεις ηπείρους, ενω σήμερα βρίσκονται σε εδάφη με διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες.

Με το να υπηρετεί το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους ως αγροτικός γιατρός ο γιος μου στο Κνίσοβο, τη σημερινή Αργιθέα, και στο Ανθηρό, έδρα τού Δήμου Αργιθέας, επισκέφτηκα αρκετές φορές αυτή την ορεινή περιοχή τής Θεσσαλίας με το σπάνιο φυσικό κάλλος. Τώρα, χαρίζοντάς μου το βιβλίο του «Το Πετρήλο τών Αγράφων κατά την Τουρκοκρατία», έρχεται ο συνάδελφος οδοντίατρος και αγαπητός μου Κωνσταντίνος Σπ. Τσιώλης να με δέσει με αυτό τον τόπο ακόμη πιο βέβαια με τον επίμοχθο έρωτά του, εκείνον που μόνο όσοι έχουν κάνει έρευνα συναισθάνονται.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 χρονών ο βετεράνος Θεσσαλός δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Λάζαρος Αρσενίου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4.30 μ.μ. από το νέο Κοιμητήριο Λάρισας.
Ο Λάζαρος Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941 και εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Στον εμφύλιο πόλεμο διετέλεσε υπεύθυνος του εκδοτικού μηχανισμού «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού.

Απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή του σαλεπιού και του παγωτού ντουντουρμά, η ορχιδέα, που σχηματίζει πολύχρωμα «χαλιά» στην Πίνδο, απειλείται από την ανεξέλεγκτη συλλογή καθώς, λόγω της τεράστιας ζήτησής της και από την Τουρκία, η τιμή της στο παράτυπο εμπόριο έχει εκτοξευθεί φτάνοντας τα 90-120 ευρώ το κιλό σε ξηρή μορφή!

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Αργιθέας, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και την ΙΜΘΦ (εποπτευόμενα ΝΠΔΔ) επιχείρησε να καταγράψει και να αναδείξει το Θρησκευτικό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Δεν αρκεί όμως η καταγραφή αν δεν υπάρξει συντήρηση και ανάδειξη… μια εικόνα με ιστορία.
Ο εικονογραφικός τύπος της Ζωοδόχου Πηγής ακολουθεί την παράδοση της εφέστιας εικόνας στο ομώνυμο ιερό χριστιανικό αγίασμα, Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα, που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας[1].

Τα «Γεννέσια»  του Βλασίου και του Κώστη που γιορτάζουν σήμερα βγήκαν με ελάχιστες φθορές από το σεισμό της 31-8-2018.

Βλέπεται ήταν οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ (Δνση Αναστήλωσης και Δνση Συντήρησης) που συνέβαλλαν παλιότερα και πρόσφατα με τις παρεμβάσεις τους.

26 Ιουλίου 1823: «…αμέσως κινώ κατ’ ευθείαν δια Άγραφα, με 200 στρατ. οπού έχω, προς βοήθειαν του Καραϊσκάκη, ο οποίος φωνάζει ο δυστυχής .. ο Σκόντρας ο ίδιος επήγε εις Άγραφα, με όλην την δύναμίν του, και επιάσθη το ντουφέκι εις τας 23 του τρέχοντος, και σήμερον είναι τρείς ημέρες οπού πολεμά, όμως είναι αδύνατον να τους εμποδίση επειδή ήτον υστερημένος και από εφόδια και από ασκέρι. Μόνον 500 καλούς στρατιώτας έχει, και τους Αγραφιώτας τους απόλυκεν δια να κυβερνήσουν τας φαμελλίας των ….».