Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, ο Δήμος Αργιθέας και η Τοπική Κοινότητα Προδρόμου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Τα κειμήλια της Ιεράς Μονής Βλασίου στο Κονάκι του Προδρόμου», το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020 στις 18:00, στο Κονάκι στον Πρόδρομο Καρδίτσας.

«Εκδίωξε τους Οθωμανούς και επέβαλε την δική του κυριαρχία στ‘ Άγραφα, κατά τους πρώτους μήνες του 1822. Ο Ίσκος στο Βάλτο, ο Μπακόλας στο Ραδοβίτσι, ο Κουτελίδας στα Τζουμέρκα, οι Στορναραίοι στον Ασπροπόταμο και ο Καραϊσκάκης στ’ Άγραφα σχημάτιζαν πλέον ένα ισχυρό δίκτυο γειτόνων αρματολών, που διατηρούσαν σχέσεις συμμαχίας, στηριγμένοι σε δεσμούς συγγένειας και επιγαμίας».

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της κ. Λίνας Μενδώνη με την έγκριση και κατανομή πίστωσης ποσού ύψους ογδόντα δύο χιλιάδων οκτακοσίων ευρώ (82.800,00€) για «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΣΤΕΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ».

Το ποσό αυτό αφορά:

«Κηδεύσατέ μου το σώμα συναθροισθέντες ενθάδε…»

Η πρόσκληση της Μητέρας μας, της Δέσποινάς μας, της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου, της Πηγής της Ζωής!

Η πρόσκληση Εκείνης, η εικόνα της οποίας, αν και την αντικρίζουμε στην νεκρική τη κλίνη, δεν φοβίζει, δεν γεμίζει με τον τρόμο του θανάτου την ψυχή μας, αλλά αντίθετα μας αποκαλύπτει την Ζωή την Αληθινή, που διαμέσου του θανάτου, μετάγεται στον Ζωοδότη Υιόν της.

 Η Αργιθεάτισσα συγγραφέας, Γιώτα Φώτου, έφυγε για τη «Χώρα των Αγγέλων» την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

 Η Γιώτα γεννήθηκε το 1957 στο Δροσάτο (Μεζήλο) Αργιθέας, Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στη συνέχεια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κοινή εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Ευρυτανίας και Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Καρδίτσας υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, στον ιστορικό και ιερό χώρο Αγίας Παρασκευής Γούβας των Μεγάλων Βραγγιανών, εκεί όπου εδίδασκε ο όσιος Ευγένιος.

Αργιθέα:Ένα πανηγύρι στο όνομα της λογοτεχνίας

Γράφει η Γιώτα Φώτου-Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

"Στο πρόσωπο ετούτων των παιδιών είδα την Ελλάδα που αγωνίζεται και επιμένει να αγωνίζεται με διαφορετικούς τρόπους να σταθεί όρθια" 

Προλεγόμενα

«Φίλοι μας καλωσορίσατε…......... »
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας  σας  καλωσορίζουν  στη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Ευρυτανίας και το Δήμο Αργιθέας και σας ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας.

Γεννήθηκε «πάνω στου Πίνδου της κορφές» στα 1925, όπως λέει κι ο ίδιος σε κάποιο στίχο του και όπου εκεί κοντά σε μια βουνοκορφή στο Μάραθο Καρδίτσας. Ακολουθούν τα δύσκολα χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του με φτώχεια, στερήσεις, πολέμους, πείνα, κατοχή.

"... μον τη θρησκεία των παιδιών έχω εγώ όταν παίζουν,
όταν πηγαίνουν στο σχολειό στα πρώτα τους τα χρόνια
..."

Ορεινογραφίες
Άνθρωποι και βουνά, βουνά και άνθρωποι

Προχωρημένα Φθινόπωρο, – ήταν κιόλας χειμώνας για τα βουνά, που προηγούνται κατά μία εποχή του κάμπου -, αλλά οι άνθρωποι εκεί, αντιστέκονται, δοκιμάζονται και δοκιμάζουν.

Εντυπωσίασε η Εθνική Ομάδα στον τετραήμερο, και η ομάδα AVRA στον 9ήμερο αγώνα!

Με τον επίλογο του Βόρειου 4ήμερου αγώνα και το κλείσιμο του πρώτου μεγάλου σκέλους του ολοκληρώθηκε η τέταρτη ημέρα του Bike Odyssey 2019. Από τη μία μεριά είχαμε την ολοκλήρωση της τελικής κατάταξης του Βόρειου 4ήμερου αγώνα, με την Ελληνική Εθνική Ομάδα να εντυπωσιάζει ακόμα μια φορά με την άνεση και τη δυναμική της!

Για πολλούς τα Άγραφα, είναι η ομορφότερη ορεινή περιοχή της Ελλάδας, καθώς η ιστορική οροσειρά χαρακτηρίζεται από δεκάδες, άγριες κορυφές που διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της Ελλάδας. Η υπέροχη ονομασία Άγραφα που κρατάει από τα βυζαντινά χρόνια προφανώς αναφέρεται στο δύσβατο των βουνών και στην δυσκολία στην αποτύπωση της περιοχής στους χάρτες, στην προσέγγιση και στον προσανατολισμό.

53 χωριά σε 8 νομούς

53 χωριά σε 8 διαφορετικούς νομους για  τη διαδρομή του Bike Odyssey 2018!
Από γραφικά, ορεινά χωριά ξεχωριστού φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας θα περάσει ο δυσκολότερος ίσως για τα ελληνικά δεδομένα αγώνας ορεινής ποδηλασίας που θα διαρκέσει 8 μέρες και θα διασχίζει την οροσειρά της Πίνδου, από 15 έως 23 Ιουνίου 2019

Κάποια από τα ενδιάμεσα χωριά και οικισμοί απ' όπου διέρχεται η διαδρομή του Bike Odyssey 2018 :

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου 17-19 Μαΐου, οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον ΕΟΣ Καρδίτσας η 2η κατασκήνωση εθελοντών ορειβατών στην Αργιθέα. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπηλιάς Αγράφων, συνάντηση όπου και διαμορφώθηκε η πρόταση της δημιουργίας του «μονοπατιού των προσκυνητών» (pilgrims way).