Τα αγραφιώτικα χωριά του 1445

Ασπροπόταμος (Σάϊκα) , Βαλάρι ( συν. Βραγγιανών), Βελισντόνι ( σημ. Τρίδεντρο), Βραγγιανά, Καρίτσα ( σημ. Ν. Καρδίτσας), Καροπλέσι, Καρυά( συν. Βραγγιανών), Κεράσοβο ( Κερασοχώρι), Κλειτσός, Κότλιανη ( συν. Μοναστηρακίου) , Κύφου ( διαλυμένος), Μικροχρύσου (σημ. Ν. Καρδίτσας διαλυμένος), Μοναστηράκι, Μπέσια (σημ. Ν. Καρδίτσας διαλυμένος),Μπιλοκομίτης( σημ. Ν. Καρδίτσας), Μπλος (συν. Χ. Αγράφων), Μύρεση ( σημ. Μάραθος), Παραμερίτα (ερημωμένο), Πινιανά ( Σημ. Επαινιανά), Πριτζέσια (σημ. Ν. Καρδίτσας ερημωμένος),Ρογάτα (ερημωμένο) ,Σίχνικο (σημ Κεφαλόβρυσο), Σπινάσα ( η Νεράϊδα σημ της Καρδίτσας),Στύλος, Τροβάτου και Χρύσου ( Χρύσω).

Στις 31/7/2016 στο Λεοντίτο,  στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Αργιθέας "Καλοκαίρι 2016", πραγματοποιήθηκε η μουσικό-θεατρική παράσταση “ΧΑΡΤΙΝΑ ΠΟΥΛΑ” σε σκηνοθεσία και επιλογή κειμένων του Νίκου Γκεσούλη, δύο ηθοποιοί και δύο μουσικοί  ανοίγουν διάλογο με τον μεγάλο “λόγο” του ποιητή από το σύνολο του έργου του και τον προσφέρουν στους θεατές συγκινώντας και προβληματίζοντας.

Ο Στέργιος Βλαχογιάννης ήταν «ένας άνθρωπος πλασμένος για το τραγούδι και το χορό, με ευρύ στέρνο για παρατεταμένη ανάσα, επιβλητική και γάργαρη φωνή και που με το χορό του κεντάει πάνω στη Γη», όπως χαρακτηριστικά έλεγε η Δόρα Στράτου.

Ο Στέργιος υπήρξε άνθρωπος αισιόδοξος, καλοσυνάτος, εργατικός, όπως ακριβώς δηλαδή ήταν στην πλειοψηφία τους οι γνήσιοι Αργιθεάτες. Γεννήθηκε το 1927 στο συνοικισμό «Βλαχογιαννέικα» στο Πετρίλο Καρδίτσας, όπου και μεγάλωσε. Γονείς του ήταν ο Θανάσης και η Μαρίνα Βλαχογιάννη. Παντρεύτηκε την Έλλη Γεράση και απέκτησαν δύο παιδιά, την Μαρίνα και τον Θανάση.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 με την οικογένειά του, μετακόμισε στο Σχηματάρι, όπου άρχισε να εργάζεται σε εργοστάσιο. Παράλληλα, τραγουδούσε όποτε του δινόταν ευκαιρία σε γάμους, γιορτές και γλέντια της παρέας.

Από το καλοκαίρι του 1978 έως το καλοκαίρι του 1981 ήταν μια χρυσή τετραετία για την ανάδειξη και την προβολή της αργιθεάτικης παράδοσης σε όλη την Ελλάδα, με τον Στέργιο να αποτελεί τον πρωταγωνιστή αυτής της επιτυχίας.