Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του δήμου Αργιθέας, για την διάσωση των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, έδωσε εντολή στις κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ για παρεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση τιμής για τους δασκάλους της Αργιθέας με θέμα: « Στον ανήφορο της γνώσης», που συνδιοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας και ο Δήμος Αργιθέας στο Δημοτικό Σχολείο Μάγειρου Πετρίλου το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου τόσο από το Πετρίλο όσο και από άλλα χωριά της Αργιθέας.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας και ο Δήμος Αργιθέας συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο:

«Στον ανήφορο της γνώσης»

 το Σάββατο 29 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μάγειρου Πετρίλου.

Η κοιλάδα του Αχελώου είναι όμορφη όλες τις εποχές. Όποια μέρα του χρόνου και αν φτάσει εκεί ο επισκέπτης της θα ανακαλύψει τα χρώματά της. Είναι ένα όμορφο φυσικό τοπίο ανάμεσα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Οι ορεινοί όγκοι και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται, δημιουργώντας πληθώρα προορισμών με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη. Από παντού ξεπηδούν πετρόχτιστα σπίτια και μοναστήρια με ιστορία. Η περιοχή δίνει στους εξερευνητές της την ευκαιρία να απολαύσουν τις διαδρομές στη φύση, τη ζεστή φιλοξενία και τα επώνυμα, ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Από το Βλάσι (Μονή Βλασίου) στην … Φιλιππούπολη (Μονή Μπατσκόβου)

Δύο περίπου χλμ. βόρεια και έξω από το όμορφο χωριό Βλάσι της Αργιθέας, στη νότια πλευρά της Καράβας και σε υψόμετρο 1.200 μ. βρίσκεται η παραπάνω μονή που εορτάζει το Γενέσιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου). Το καθολικό της ανήκει στον μονόκλιτο αθωνίτικο τύπο με τυφλό θόλο που εξέχει εξωτερικά ως τρουλλοκαμάρα. Η ανέγερσή της, σύμφωνα με πολλές πηγές, προσδιορίζεται στις αρχές του 17ου αιώνα.

Γιώτα ΜΑΣ, σ΄ ευχαριστούμε, όπως και όσους προσέφεραν και κοπίασαν, για να προσφέρουν, στα δικά ΜΑΣ παιδιά!

 

«Ναι, υπάρχουν  άνθρωποι που νοιάζονται για τα παιδιά. Η ιδέα ήταν του δημάρχου Αργιθέας κ. Λάμπρου Τσιβόλα. Όλα κι όλα τα δημοτικά σχολεία στο Δήμο Αργιθέας είναι 3. Μονοθέσια και τα τρία.

Δημοτικό σχολέιο Πετρωτού: 2 παιδιά.

Δημοτικό σχολείο Αθηρού: 7 παιδιά.

Δημοτικό σχολείο Αργυρίου: 6 παιδιά.

Ζαλίκα – Οι γυναίκες υποζύγια – ο άνθρωπος ως μεταφορικό μέσο

«Ζαλίκα»

του Κώστα Βιδάλη*

«Στο χάνι, που είναι ένα μαγαζί λίγο απ’ όλα, από φαρμακείο μέχρι ξενοδοχείο ύπνου, στέκονται οι Αργιθεάτες μέχρις ότου πάρουνε τη μεγάλη απόφαση: να καβαλήσουνε τ’ Άγραφα και να φτάσουνε στα Χωριά τους.

ΔΕΝΤΡΟ ΗΛΙΚΙΑΣ 964 ΧΡΟΝΩΝ

Πόσες ιστορίες θα έχουν ακούσει τα κλαδιά ενός πλάτανου που είναι ηλικίας 964 ετών; Μιας καστανιάς στον Όλυμπο που στον ίσκιο της κάθονταν επτά βοσκοί, και σε άλλα τόσα μνημεία στα οποία η φύση μεγαλούργησε.

Αποκατάσταση των μνημείων του δήμου Αργιθέας, που υπέστησαν φθορές από τις πλημμύρες/έντονες χιονοπτώσεις και κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση ζητά με έγγραφό του ο Δήμος Αργιθέας από το Υπουργείο Πολιτισμού ( ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ, ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ, ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ)

Ακολουθεί ολόκληρο το έγγραφο του Δήμου Αργιθέας και φωτογραφίες από Μνημεία που κινδυνεύουν και χρειάζονται άμεση αποκατάσταση

Μια ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε η δημοτική αρχή και οι υπάλληλοι του Δήμου Αργιθέας. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανθηρού μαζί με τη δασκάλα τους κα Ελένη Τζαρεμέ ήρθαν στο Δημαρχείο και έψαλαν τα κάλαντα στο Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και στους εργαζόμενους του Δήμου Αργιθέας.

Αφιερωμένη στο αστικό πράσινο 22-25 Σεπτέμβρη 2016 / Άλσος Παυσιλύπου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΡΑΔΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Στο άλσος του Παυσιλύπου

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Απόγευμα

  • 18:00 – 19:30 Ποδηλατικό καραβάνι σε χώρους πρασίνου της πόλης, με αφετηρία το άλσος του Παυσιλύπου
  • 20:30 – 21:00 Εγκαίνια – Χαιρετισμοί

Παρουσιάζει η κ. Λίνα Σπυροπούλου

  • 21:00 Συναυλία μουσικών συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας

Σήμερα ἀνοίγονται οἱ πύλες τῆς στειρώσεως, καὶ παρουσιάζεται θεϊκή, παρθενικὴ πύλη, ποὺ ἀπὸ μέσα της θὰ περάσει καὶ θὰ μπεῖ στὴν οἰκουμένη «σωματικὰ» ὁ Θεός.

Σήμερα χτίζεται ἡ πύλη ποὺ κοιτάει στὴν ἀνατολή, ἀπ᾿ ὅπου ὁ Χριστὸς «θὰ μπεῖ καὶ θὰ βγεῖ», ἀφήνοντας τὴν κλεισμένη· «Ἂς χαμογελᾶ πάνω ὁ οὐρανός, κι᾿ ἂς πηδᾶ ἀπ᾿ τὴ χαρὰ τῆς κάτω ἡ γῆ, ἂς πάλλεται ἡ θάλασσα τοῦ κόσμου.

«Ἀμπέλι καλοκλήματο» βλάστησε ἀπ᾿ τὴν Ἄννα, κι ἄνθισε σταφύλι ὁλογλυκό, πιοτὸ θεϊκό, νὰ τὸ πιοῦν οἱ ἄνθρωποι νὰ ζήσουν στὸν αἰώνα. Ὁ Ἰωακεὶμ καὶ ἡ Ἄννα ἔσπειραν «δικαιοσύνη» καὶ θερίσανε «καρπὸ ζωῆς». (ΛΟΓΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Ἁγ. Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ)

Η κατά την 8η Σεπτεμβρίου τελoύμενη γιορτὴ του Γενεσίου της Θεοτόκου μαρτυρείται  στὸ Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (2ος -3ος αι.).  Η γιορτὴ εισήχθη στὴν Κωνσταντινούπολη τὸν 7ο αἰ. με εισηγητή τον αγ. Ανδρέα Κρήτης. Ἡ γιορτὴ του Γενεσίου χαρακτηρίζεται ως γιορτὴ τῆς Ἀνατολῆς διότι στη Δύση επικράτησε μετά το 10ο αἰ. Η εκκλησιαστική γραμματεία της Ανατολής έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη γιορτή: ο αγ. Ι.Δαμασκηνός αναφέρεται σε «παγκόσμιο ἑορτασμὸ» με «εὐφροσύνη», ο πατριάρχης Φώτιος επισημαίνει ότι η γιορτὴ κατέχει «τὰ πρεσβεῖα τιμῆς ἔναντι πάσης ἄλλης», ο Νικήτας Παφλαγὼν αναφέρεται στην «λαμπρότητα ἐπιτελέσεως τῆς ἑορτῆς», στην οποία αναφέρεται και ο αγ. Ν. Καβάσιλας, τονίζοντας ότι «ἡ πανήγυρις ἐπιτελεῖτο μὲ πνευματικὴ χαρὰ καὶ ἀγαλλίαση».