Ιδιαίτερα σημαντικές οι εισηγήσεις των αρχαιολόγων κ.κ. Μ. Βαϊοπούλου, Κ.Βουζαξάκη, Χρ. Καραγιαννόπουλο και Κρυστ. Μαντζανα, στο Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Αρχαιολογικές Έρευνες και Μεγάλα Δημόσια Έργα», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 8 & 9Δεκεμβρίου 2017, στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.

Μία από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας είναι τα ΄Αγραφα όρη. Πρόκειται για μία οροσειρά απίστευτης φυσικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται για την τραχύτητά της και τα πολυποίκιλα τοπία. 

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.A.K.) –  Αρχεία Ν. Καρδίτσας,  διοργανώνουν έκθεση αρχειακού υλικού για τη λογοκρισία την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και προβολές της ταινίας του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο λαό», παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας, ώρα 6.00 μ.μ.

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του δήμου Αργιθέας, για την διάσωση των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, έδωσε εντολή στις κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ για παρεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση τιμής για τους δασκάλους της Αργιθέας με θέμα: « Στον ανήφορο της γνώσης», που συνδιοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας και ο Δήμος Αργιθέας στο Δημοτικό Σχολείο Μάγειρου Πετρίλου το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου τόσο από το Πετρίλο όσο και από άλλα χωριά της Αργιθέας.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας και ο Δήμος Αργιθέας συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο:

«Στον ανήφορο της γνώσης»

 το Σάββατο 29 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μάγειρου Πετρίλου.

Η κοιλάδα του Αχελώου είναι όμορφη όλες τις εποχές. Όποια μέρα του χρόνου και αν φτάσει εκεί ο επισκέπτης της θα ανακαλύψει τα χρώματά της. Είναι ένα όμορφο φυσικό τοπίο ανάμεσα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Οι ορεινοί όγκοι και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται, δημιουργώντας πληθώρα προορισμών με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη. Από παντού ξεπηδούν πετρόχτιστα σπίτια και μοναστήρια με ιστορία. Η περιοχή δίνει στους εξερευνητές της την ευκαιρία να απολαύσουν τις διαδρομές στη φύση, τη ζεστή φιλοξενία και τα επώνυμα, ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Από το Βλάσι (Μονή Βλασίου) στην … Φιλιππούπολη (Μονή Μπατσκόβου)

Δύο περίπου χλμ. βόρεια και έξω από το όμορφο χωριό Βλάσι της Αργιθέας, στη νότια πλευρά της Καράβας και σε υψόμετρο 1.200 μ. βρίσκεται η παραπάνω μονή που εορτάζει το Γενέσιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου). Το καθολικό της ανήκει στον μονόκλιτο αθωνίτικο τύπο με τυφλό θόλο που εξέχει εξωτερικά ως τρουλλοκαμάρα. Η ανέγερσή της, σύμφωνα με πολλές πηγές, προσδιορίζεται στις αρχές του 17ου αιώνα.

Γιώτα ΜΑΣ, σ΄ ευχαριστούμε, όπως και όσους προσέφεραν και κοπίασαν, για να προσφέρουν, στα δικά ΜΑΣ παιδιά!

 

«Ναι, υπάρχουν  άνθρωποι που νοιάζονται για τα παιδιά. Η ιδέα ήταν του δημάρχου Αργιθέας κ. Λάμπρου Τσιβόλα. Όλα κι όλα τα δημοτικά σχολεία στο Δήμο Αργιθέας είναι 3. Μονοθέσια και τα τρία.

Δημοτικό σχολέιο Πετρωτού: 2 παιδιά.

Δημοτικό σχολείο Αθηρού: 7 παιδιά.

Δημοτικό σχολείο Αργυρίου: 6 παιδιά.

Ζαλίκα – Οι γυναίκες υποζύγια – ο άνθρωπος ως μεταφορικό μέσο

«Ζαλίκα»

του Κώστα Βιδάλη*

«Στο χάνι, που είναι ένα μαγαζί λίγο απ’ όλα, από φαρμακείο μέχρι ξενοδοχείο ύπνου, στέκονται οι Αργιθεάτες μέχρις ότου πάρουνε τη μεγάλη απόφαση: να καβαλήσουνε τ’ Άγραφα και να φτάσουνε στα Χωριά τους.

ΔΕΝΤΡΟ ΗΛΙΚΙΑΣ 964 ΧΡΟΝΩΝ

Πόσες ιστορίες θα έχουν ακούσει τα κλαδιά ενός πλάτανου που είναι ηλικίας 964 ετών; Μιας καστανιάς στον Όλυμπο που στον ίσκιο της κάθονταν επτά βοσκοί, και σε άλλα τόσα μνημεία στα οποία η φύση μεγαλούργησε.